NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

BN-ers in de Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Z the Saint

vosruin, geboren 10 mei 1958
van The Saint 1.18,5
(v. Saint Guy 1.17,1 u. Celia B 1.19,7)
uit Rosa Belwin recordloos
(v. Fried 1.21,1 uit Marianna R recordloos)
Fokker: gebr. H. en H. Ruben te Assen

Volgende

Pyreus

Z the Saint met Nol Heskes

DRAFHISTORIE:  Z THE SAINT, MEEST VERDIENENDE DRAVER VAN DE JAARGANG 1958 IN NEDERLAND
eigenaar is C.L.E. van Wegen, oud leerling-pikeur, eigenaartrainer & amateur

auteur: Peter van Betten
eerder gepubliceerd in het blad "Draf&Rensport" en met toestemming overgenomen en uitgebreid.

"Oh when the Saints ....."  Dit roept herinneringen op! Jazz trompettist Louis Armstrong maakt indruk met zijn gospel hymn. De boeken van Leslie Charteris, de films en TV series over Simon Templar "The Saint" en Bruna veroveren de wereld. Ook Z the Saint, geboren in 1958, van The Saint uit Rosa Belwin, komt terug in het geheugen. In het jaar 1958 bestaat de NDR al 9 jaar, Theo Messidor wordt draver van het jaar en Cold Water wordt Volbloed van het Jaar. Vandaag lees ik tot mijn verrassing dat Bolt voluit Usain Saint Leo Bolt heet.

Paarden fokken, dravers bezitten of uw favoriete paarden op de voet volgen in hun loopbaan is een belevenis en geeft plezier, dat kan ik iedereen aanraden. Een voorbeeld hiervan is Z THE SAINT.

Z THE SAINT, GEBOREN 10 MEI 1958
Van de 181 geboren Nederlandse draverveulens in 1958 verschijnen er 171 in de baan waaronder de vos Z the Saint. In zijn leven wint hij 76.605 guldens, het meest van alle dravers uit zijn jaargang in Nederland.  In de tijd dat er nog één gulden (45 eurocent!) kassa's zijn en de covercal weddenschap worden afgesloten op de tweede plaats. Pas eind 1970 verdwijnen deze mogelijkheden en wordt de minimale inzet fl. 2, gelijktijdig met de ingebruikneming van de elektronische totokassa's. Z the Saint loopt de Europese elitetijd van 1.18.8 als zevenjarige in Groningen. De meeste koersen loopt hij in Hilversum, de woonplaats van de Van Wegen's. Daarna is Mereveld zijn baan. In de Paardekrant ontdek ik door de jaren heen slechts één foto van deze draver, maar hoop het goed te maken door bijgaande foto's en nog diverse foto's op de site van www.archiefndr.nl. De zoon van The Saint start van zijn 3e t/m zijn 10e jaar. De ruin wint geen klassieke draverijen noch kampioenschappen. Ook de Gouden Zweep in 1965 wordt onnodig verloren van Quicksilver S. In de zestiger jaren toont de grote, roodbruine vosruin Z THE SAINT, met een witte bles en 4 witte sokken, zijn kunnen.

Informatie over de ruin
Dank zij de informatie van Rien van der Veer te Culemborg en het Historisch Archief NDR ben ik in staat fotomateriaal te tonen en achtergronden te schetsen. Sinds 1963 helpt Rien in zijn jeugdige jaren in de stallen van eigenaartrainer Cees van Wegen en rijdt dravers uit in de bossen van Hollandse Rading. Drollen wippen, boxen uitmesten, tuig invetten en het erf harken horen uiteraard  hierbij. Tot mijn teleurstelling is de draver niet op te roepen op de NDR-site.

Geboortejaar 1958
In het geboortejaar van Z the Saint bezoek ik met de schoolklas de Wereldtentoonstelling in Brussel. De muziek van Louis Armstrong (When the Saints go marching in), de Platters (Only You en The Great Pretender), Elvis Presley (Return to me) en Pat Boone met April Love moet de geboorte van de zoon van The Saint begeleid hebben. Op uitnodiging van monté ruiter Co Rodenburg komt Pat Boone in 1958 naar Amsterdam, waar ook enige leerling-pikeurs en de draver Brin d'Amour IV aanwezig zijn. Bedoeling is dat Pat Boone op drafcentrum Hilversum de prijs uitreikt in de 8e internationale koers om de APRIL LOVE-Prijs.
Chroestjov wordt premier van Rusland en Charles de Gaulle minister president van Frankrijk. Regelmatig bezoek ik in die jaren met een vriend de renbanen. Elke koersdag fietsen we met onze studentenkaart voor de kortingsprijs naar Duindigt. Het Paardenkrantje en het koersprogramma zijn vakliteratuur voor ons en de Z-jaargang kennen we vandaag nog uit ons hoofd. Zeno wint in 1960 de Jonkerprijs en Zipporah Scott wordt winnares van de Jofferprijs. Zegevierend sluit Zilverreiger S in de Produktendraverij het koersjaar voor tweejarigen af. In 1961 is Zippora, een volle zus van Theo Messidor, de Derbywinnaar van de Koers der Koersen. Mijn favorieten zijn de snelle Zéfa, winnares van de Van Wickevoort Memorial in 1961, en de snelle starter Zevenklapper van de Amsterdammer G.W. Gruppen, die nooit mag op zondag draven.

VADER THE SAINT (1932-1961), VEEL INVLOED OP DE NEDERLANDSE FOKKERIJ
Vader van Z the Saint is de Amerikaanse dekhengst The Saint uit Saint Guy en moeder Celia B. Zijn fokker is colonel E. Baker uit Illinois, die vooral bekend wordt als de eigenaar van de schimmel Greyhound, Hambletonion winnaar en wereldrecordhouder. In 1937 wordt The Saint samen met o.a. Daleusa, Guard en Streamline geïmporteerd door Bartholemeus de Vries vanuit de States naar Oranjewoud. The Saint is een grote, forse, wat stukkige vos met veel temperament. Met 23 jaargangen heeft hij een enorme invloed en draagt hij bij aan de opbouw van de Nederlandse fokkerij. Op 15 mei 1938 maakt hij zijn debuut in Nederland in een heatdraverij in Groningen. Zijn laatste koers sluit hij in mei 1942 af met een 2e plaats in Drachten. De vos staat zijn hele leven in Friesland en krijgt in het begin matige merries toegevoegd. The Saint helpt ons - volgens fokkerij deskundige Koos Jager - door de dieptepunten van malaise en de oorlogsjaren heen. The Saint dekt van 1940 t/m 1961 en brengt 261 levende nakomelingen en nog een paar veulens in Duitsland. In 1954 starten zijn kinderen 667 keer met de volgende verrichtingen: 72x eerste, 58x tweede en 68x derde met een totaal prijzengeld van fl. 60.000. De merrie Happy Saint/1940 is een van zijn eerste veulens. Bekende kinderen zijn: dekhengst Peterhof/1948, Wiebeline Wip en Witvoet, beide geboren in 1955, YYV/1957/1.17.5, flyer Radbout/1959 en Brün Beer/1960. Goede merries van The Saint zijn o.a.  Hanover Bertha/1940, Juweel van Saint/1942, Kalida en K Friezin van 1943, Lady Ruth B/1944 en Mary Reynolds/1945 (moeder van Zevenklapper). Nog in het geheugen opgeslagen namen zijn Umber/1953, record 1.21.2 (1e veulen), X Signaal/1955, vosmerrie Y Paula/1957, 1.21.4, Alexander the Saint, Athos the Saint, Z Tolli T, Zelda the Saint, Zombro, 1.21.7, Zelos van Vredenhof en Zamora the Saint.

MOEDER ROSA BELWIN/1950
Fokkers van deze merrie zijn de gebroeders H. en H. A. Ruben te Assen, die met haar eveneens Z The Saint fokken. Rosa Belwin heeft als vader de Duitse Fried en de Nederlandse moeder Marianna R van Judge Scott. Haar eerste zoon - van The Saint - is in 1956 de snelle hengst Xavero, 1.22.2. Het 2e veulen is een merrie: Ydeltuit R. Z THE SAINT is haar derde kind. Alie Belwin/1959/€ 6.818/record 1.23.3 is een volle zus van Z The Saint, evenals Baronesse Rosa/1960/€ 2.650. Rosa Belwin krijgt in totaal 12 veulens.  De heer H. Ruben alleen fokt nog door met Gouden Liesje/1965, de dochter van Tabor uit Rosa Belwin. Van Wegen komt na Z the Saint ook in het bezit van zijn halfbroer, de ruin Henrio/1966, eveneens gefokt door de gebroeders Ruben, maar nu als vader Stüermann en hoopt vergeefs op nog een goede draver. Deze draver staat  - in tegenstelling tot Xavero en Z the Saint - wél vermeld op de NDR-site.

Z THE SAINT/1958 WORDT GEBOREN
De heer C.L.E. van Wegen van het stukadoorsbedrijf en zijn 21-jarige zoon Jan kunnen voor een prikkie van fl. 2.000 (hun eigen woorden) deze draver kopen. De Van Wegen's hebben hun stal in Lage Vuursche, vlakbij hun huis in Hilversum. In deze stal huizen ook nog Aphrodite (één koers gewonnen), Bentoprise/1960  - mede door Van Wegen gefokt- en Zelma Dear. De man waarvan ik de foto's en de achtergrond informatie heb is de heer Rien van der Veer, die dan wekelijks in de stallen helpt. In 1958 worden goede dravers geboren. Lees het overzicht van deze jaargang op de website van www. archiefndr.nl. (Click hier) Z The Saint start merendeels op de grote banen Hilversum, Mereveld, Duindigt en Groningen. Incidenteel wordt gekoerst op Nootdorp, Sappemeer en Baarlo. Loopt in zijn loopbaan tegen vele cracks.  

1961: LATE EERSTE START ALS DRIEJARIGE
Z the Saint is een lastige hengst waar trainer Wagenaar Sr. veel mee te stellen heeft. In zijn eerste start op 17 december met Jan Wagenaar Jr. op de sulky wordt de vos te Hilversum uitgeschakeld. Een riskant paard dat niet wordt getipt. Bij zijn 2e start op 24 december wordt hij 4e, draaft 1.34.9 en verdient fl. 75; de magere winsom van dit jaar.

1962: VIER JAAR: EERSTE OVERWINNING
Als vierjarige toont hij zich nog geen crack. In Hilversum wordt Z the Saint in een bandenstart 4e op 7 januari. Een week later behaalt de vos zijn eerste zege met Jan Wagenaar Jr. op 14 januari in Hilversum. Uitschakelingen en enkele zeges wisselen elkaar af. Op 6 mei start Z the Saint zonder resultaat in Wolvega bij de opening van de eerste kunstbaan te Friesland, waarbij ook burgemeester H. Huisman (niet Henny) aanwezig is. In juni wordt hij driemaal achtereen uitgeschakeld. Terwijl Zippora de ene zege na de andere behaalt, lukt het hem niet de draf er onder te houden. Op de dag van de Grote Prijs der Lage Landen op 24 mei te Duindigt neemt Senior zelf plaats op de sulky, maar ook nu wordt Z the Saint uitgeschakeld. Na vijf nullen neemt Nol Heskes plaats achter Z the Saint (cote 18 tegen 1), maar ook dan springt hij weer. Na een meningsverschil met Wagenaar wordt besloten de draver uit training halen en Van Wegen gaat hem zelf trainen. In Paardesport van 6 augustus wordt dit gepubliceerd. Na een lange rustperiode tot november, neemt de vos op 11 november weer aan de koersen deel. Nu blijvend tot 1968 met Heskes op de sulky. Voorshands zonder succes. Toch herstelt de vos zich en wordt - na een reeks nullen - 3e. Op 11 december zijn de verwachtingen hoog en start hij met Heskes als favoriet (3:1) en eindigt als vijfde. Hij start dit jaar 22 keer en behaalt 5 zeges en verdient fl. 4.100 en brengt zijn record op 1.27.5. Te slechte resultaten voor zijn klasse.

1963: VIJF JAAR; REVIVAL BIJ NOL HESKES
De 5-jarige Z the Saint blijft getraind worden door eigenaartrainer Van Wegen en wordt gereden door Nol Heskes, die goed met Z The Saint overweg kan. Op 5 januari overlijdt plotseling Han Post van stal Arctic, die Heskes steunt. Begin 1963 wint Z The Saint na een korte fout in de serie op dinsdag 15 januari zijn eerste koers en wordt in de finale als favoriet 2e. Voor eigenaar Van Wegen wint 3 dagen eerder ook verrassend zijn Zelma Dear, gereden door Heskes. Toch is Z the Saint nog wat ongewis en verrast vaak vriend en vijand. Wel is de vos op 28 juli in de Grote Fokkersprijs - 1e prijs fl. 3.000 - twaalf tegenstanders te snel af in Mereveld. Zonder een mispas en zonder te verzwakken wint de vijfjarige van kop af in 1.24.3 bandenstart over 2200 meter! De vos geeft zijn rivalen Young Six (2e, Piet Smit), Astyanax (3e, Martin Vergay), Alkestes van E (4e met Jan de Leeuw) geen kans. 13 paarden waren gestart. Vader en zoon Van Wegen zijn dolgelukkig. Op 9 oktober wint de vosruin ook op Duindigt. Op de lijst van succesvolste dravers eindigt Z the Saint op de 9e plaats met een winsom van fl. 12.150.

1964 ZES JAAR: SUCCESJAAR MET 11 ZEGES
Dit jaar een druk programma met de in topvorm verkerende vos. Met een voortreffelijk rijdende Heskes wint hij in Mereveld op 16 juni in een fel duel in 1.22.2 de 1e serie van het Midzomercriterium van de toppers Axkit Hollandia met Vergay en Astyanax met Freek Eerenberg. De finale wordt gewonnen door de topmerrie YYV - een dochter van The Saint -  met J. v.d. Veen. Op Sweepstakes Dag C - 5 dagen later - wordt de geweldig eindigende Z the Saint 2e achter de matig dravende Young Six met Piet Smit. De verrichtingen in de maand juni (1-3-1-0-2-1), juli (1-2-1-2-1) en augustus (1-1-1-0-2-1) zijn uitmuntend. Op 23 augustus start Z the Saint na 3 achtereenvolgende zeges in Mereveld's Mijlrecord. In de serie, waarin Quicksilver S wordt uitgeschakeld, raakt Z the Saint van de benen, maar wordt nog net 4e. In de finale wordt hij 2e achter de Belg Troubador met Remi Bals en moet het doen met fl. 3.000 in plaats van de 1e prijs van fl. 6.000. Yanky Maid wordt derde. Op Duindigt, zondag  27 september wordt de zoon van de Saint 2e in de 2600 meter Interlandkoers Nederland-België achter de verrassende Zanto; verdienste slechts fl. 800. Uit 25 starts met 11 overwinningen en zeven 2e plaatsen komt de winsom dit jaar uit op fl. 19.050. Jaarrecord: 1.21.3.

1965: ZEVEN JAAR & ZEVEN OVERWINNINGEN
Zeges onder meer op 30 april: vóór Lively Rodney, Jour de Java, Quicksilver S en Attilla. Op 16 mei een zege vóór Yankee Maid. Op 6 oktober wint Z The Saint de Nederlandse Spoorwegen-prijs vóór Quicksilver S en Winston Spencer. De Gouden Zweep wint hij - wegens te lang afwachten - niet. In dat jaar startte Z the Saint ook in het Goldenes Pferd in Duitsland en hij werd keurig derde in deze topkoers, hetgeen 1.200 DM opleverde. In 29 starts verdient hij fl. 15.600, brengt zijn winsom op fl. 52.055 en zijn record op 1.20.7. Zeven keer 1e en zeven keer 2e. 

1966 ACHT JAAR: ZWARE DEELNAME AAN GOUDEN ZWEEP
Op 19 juni worden in Mereveld 17 dravers ingeschreven voor de Gouden Zweep. Z the Saint - nu met Freek Eererberg op de sulky - heeft startnummer 16 en start op 2640 meter en moet gelijk af met de winnaar Carlos Pluto. Twintig meter krijgt de ruin van Zilvervos met Jan van Dooyeweerd.  Dit wordt hem teveel en hij eindigt ongeplaatst. In dit jaar lukt het hem niet één zege te behalen, maar wordt uit 34 starts 3x tweede, vier maal 3e en 8x vierde. Winsom dit jaar fl. 8.200 en jaarrecord van 1.20.2. In het artikel in  "Draver & Volbloed" uit 1966 meldt Koos Jager dat Z the Saint op de 18e plaats staat van de succesvolste dravers met t/m 1966 met een winsom van fl. 60.255! En dat zonder de Derby te winnen.

1967: NEGEN JAAR : RECORD VAN 1.18.8
Rond het kasteeltje Drakesteyn breekt in april een paard los uit de wei en rent de kasteelhekken binnen als de Koningin dreigt te bevallen van kroonprins Willem Alexander. De geboorte en het Nationale Oranjefeest barst los op 27 april. Het paard en Willem halen de voorpagina van de kranten. Een week later op 4 mei in Mereveld wordt Z the Saint vierde en krijgt de ruin 20 meter van Anton, Lively Rodney en Quarteron II die wint. In Groningen zegeviert de ruin op 6 augustus. Op 17 september loopt hij in wederom in Groningen zijn record van 1.18.8a. In de Grote Prijs van Nederland te Groningen over 1800 meter autostart - en dus gelijk af met de 8-jarige Anton! -  op zondag 12 november - eindigt Z the Saint, nu gereden door Freek Eerenberg, in 1e en 2e heat tweede achter de in topvorm lopende Anton met Joop Ham. Anton is paard van het jaar en verdient liefst fl. 79.600. In 32 starts behaalt Z the Saint toch nog een winsom van fl. 12.350. Driemaal 1e, vijfmaal 2e en viermaal 3e.  

1968: TIEN JAAR: IN  JUNI NAAR ENGELAND UITGEVOERD
Pikeur Heskes wordt dit jaar (totaal vier koersen) als rijder vervangen door Cees Wortel. Met Wortel start Z the Saint te Hilversum zonder succes in maart tegen Germano, Carlos Pluto, C Alkestis van E en de latere winnaar Fred Walker. Door zijn winsom staat de vosruin zwaar. De paardensport schrijft als voorbeschouwing op de Suikerprijs in mei te Groningen dat de jaren voor Z the Saint gaan tellen. Verrassend wordt de ruin tweemaal 3e in de series en wordt tweede in de eind rangschikking achter Anton en vierduizend gulden rijker. Gelijk af met Anton over 1700 meter is de 2e plek een verrassing. Op 11 juni 1968 meldt het OB dat Z the Saint is uitgevoerd naar Engeland. Ook andere Z' tjes: Zelos van Vredenhof, Zevenklapper, Zilver Kid en Zilvervos - ook van The Saint - ondergaan dit lot later in dit jaar. Verrichtingen in Engeland zijn niet te verkrijgen. Zeeadelaar S is al eerder naar Zweden geëxporteerd en hij heeft het daar heel goed gedaan. Dit ontbreekt natuurlijk in de Nederlandse jaarboeken. Zweden gaf voor hem een winsom van SEK 174.000 op, wat hem omgerekend naar toenmalige guldens op de eerste plaats brengt.

OVERZICHT VAN MEEST WINNENDE DRAVERS UIT DE Z- JAARGANG-1958:

  • Zeeadelaar S   fl. 113.600 (na export naar Zweden)
  • Z the Saint   fl. 76.605
  • Zilver Kid   fl 72.825
  • Zanto    fl. 64.330
  • Zevenklapper    fl. 56.275
  • Zilvervos   fl 55.463
  • Zelos van Vredenhof    fl. 53.750

EEN KLASSEDRAVER, dankzij eigenaar C.L.E. van Wegen en trainer A.G. Heskes
De heer Cees Van Wegen te Hilversum is een bekende binnen de drafsport. In de vijftiger jaren is hij al leerling-pikeur en wint op 17 januari 1953 te Hilversum verrassend met Octavianus K (van Determination uit Fried d'Aster). Op zondag 18 december 1957 te Hilversum wint Van Wegen beide afdelingen van het Kampioenschap der leerling-pikeurs met Peterhof en Morning Star. In 1964 start de heer Van Wegen als eigenaartrainer 99 keer, wint 14 koersen en wordt 12x tweede en verdient in totaal fl. 25.300. Hiermee eindigt hij op de 5e plaats van de meest winnende eigenaartrainers. In 1967 start Van Wegen als eigenaartrainer 96 keer en verdient fl. 21.000 met al zijn dravers. Ook in 1970 bezit Van Wegen dravers: Heatrix G, Filter, Indicator en Fontanes. Als eigenaar verdient Van Wegen in 1979 nog fl. 14.600 met 7 overwinningen. In 1971 worden praktisch alle dravers van Van Wegen gereden door beginnend trainer J. Dijs. De dravers zijn: Fontanes (vóór zijn verkoop door Van Wegen aan stal BB), Filter, Heatrix G, Henrio en Irmgard.

Nol Heskes
De Hagenaar Nol Heskes (30 november 1929 - Delft 5 oktober 2005) begint in 1946 als leerling pikeur bij Jan Goedendorp en Joop van den Berg (1892-1979). De eerste overwinning behaalt hij in 1947. Zijn 10 noodzakelijke zeges om zijn pikeurs brevet te halen verlopen vlot bij Van den Berg. Heskes is een tactische rijder. Met Upie Scott van stal Arctic wint Heskes de Nederland - België match en in 1960 in Hamburg het Otto Klosz-Rennen. Vanaf 1951 tot de sluiting in 1999 is hij op Nootdorp publiekstrainer. Heskes draagt bij aan de opleiding van Buck Leeman, Manus de Visser, Edwin Schwarz en Cees Groenewegen. Met Partout behaalt hij nog succes op de 300 en 800 meter. In 1953 heeft hij al veel dravers in training en rijdt paarden onder de man. Op Hemelvaart 27 mei '54 wint Heskes te Alkmaar drie koersen en wel met  Roi Scott, Pieter P en Lex V. Ook met de ingevoerde Franse draver Forges/1949 worden successen behaald. In 1958 wint hij hiermee op Sterrebeek de Grand Prix d'Hiver en op Duindigt de Generaal Baron van Heemstra-beker. Globetrotter Jousko Williams - een halfbroer van Hairos II- wordt eveneens gereden door Heskes.
In 1962 wint Heskes met Carla van IJmuiden de Prijs der Veelbelovenden en met Allegonda's Juweel  de Sweepstakes. Met L'Espoir B zegeviert hij in 1963 in de Allround Stayers-Prijs. Bij ziekte, ziekenhuisopname en na het overlijden van Joop Ham wordt de crack Anton in de koers gereden door Heskes. In 1970 krijgen Heskes en Anton de Pers-Prijs. Mystère du Bocage en Ugoldman K komen bij Nol in training. In zijn leven wint Heskes 318 koersen. Hij was gehuwd met Annie Groenewegen.

Ingekorte mannelijke bloedlijn Z the Saint (Hambletonion-lijn: Axworthy-tak)

  • Hambletonion/1849
  • Axworthy/1892
  • Guy Axworthy/1902
  • Lee Axworthy/1911
  • Saint Guy/1924
  • The Saint/1932
  • Z THE SAINT/1958

PRODUKTEN VAN DE VADER VAN Z THE SAINT: THE SAINT
Van kinderen van de The Saint wordt gezegd: "Hoe meer werk ze doen, hoe beter ze worden". The Saint is in 1032 geboren en in de zomer van 1961 overlijdt de hengst als 29-jarige. Judge Scott kwam tot 21 jaargangen. The Saint tot 23. Ondanks dat hij vrij vaak matige merries dekt is The Saint een goede dekhengst en herinner u aan zijn kinderen waaronder : Redloff WB - de 1e tweejarige onder de 1.30 - Juliana Lee 1.21.1, fokmerries Hanover Bertha en Lady Ruth B, de enige dekhengst Peterhof, Radbout, Wiebeline Wip, Juliana Lee, YYV en Zilvervos.  De  eersteling van Hanover Bertha is onze beste Nederlandse draver Mac Kinley, idool uit de vijftiger jaren. Twee prachtige schilderijen van hem zijn te bewonderen in het NDR-Museum.  
Enkele andere kinderen van The Saint zijn:  Umber/1953, Witvoet/1955,  X. Signal/1956, record 1.21.9, YYV/1957, record 1.17.5, Y Paula de merrie van mevrouw Bakker-Bos te Noordlaren, Zorro d'Aster,  Zelos van Vredenhof, Alexander The Saint, August Norton, Athos The Saint, Brün Beer, Count Scott en Domina II.  Op de lijst van vaderpaarden eindigt The Saint in 1963 op de 5e plaats achter Double Six M, Parisien, Lord Scotch en Stüermann. Op oudere leeftijd zien we nog verhoudingsgewijs veel The Saint kinderen. In het jaar 1969 (alle Z-tjes 11 jaar oud!) verdienen Zelos van Vredenhof (fl. 8.050), Zilvervos ( fl. 5.700) en Zombro nog geld.

Bronnen en foto's:
* De heer Rien van der Veer te Culemborg
* Historisch Archief NDR te Wassenaar met diverse Stam- en Jaarboeken NDR
* Paardenkrant "Sport en Fokkerij, waarin opgenomen Paardensport en Fokkerij"
* "Dravend door de tijd"  van Durk Minkema, Koos Jager en Douwe Frerichs.

Overzicht Koerscarrière Z the Saint:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

1961

1962

1963

1964

1965

1966

1967

1968

3j.

4j.

5j.

6j.

7j.

8j.

9j.

10j.

2

24

37

26

33

35

34

5

0

5

5

11

7

0

3

0

0

0

9

8

7

2

5

1

0

2

5

2

4

4

4

0

1.34,9

1.27,5

1.23,2

1.21,3

1.20,7

1.20,2

1.18,8

1.20,8

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

75

4.100

12.150

19.050

17.000

8.200

12.350

4.000

totaal

 

194

31

32

21

1.18,8

Hfl.

76.605



Foto's van Z the Saint

Boven: Z The Saint (hier met Freek Eerenberg),
winnaar van de Grote Fokkersprijs in 1963,
GP van Hilversum 1965 en Mijl van Groningen 1e serie 1967.
De vosruin was de meest winnende van zijn jaargang in Nederland,
op de naar Zweden geëxporteerde Zeeadelaar S na.

Boven: Z the Saint behaalt in handen van Jan Wagenaar jr zijn eerste
zege voor Zeodosia en Zenith Williams in de Calvados Hollandia-prijs,
op 14-1-1962.


Boven: Z the Saint (links met Nol Heskes) verslaat Astrid van Peterhof
in de eindstrijd om de Hulst-prijs, 26-12-1962.
3e Antha Thelma (nr.5) en 4e April Love (nr.3).


Boven: Z the Saint (rechts met Nol Heskes) behaalt de zege
in de Dwarskop-prijs, ten koste van Xaisine (links) op 3-3-1963.


Boven: Z the Saint (rechts met Nol Heskes) slaat de slotaanval van Young Six
(links met nr.8, 2e) en Astyanax (midden, 3e) met de nodige moeite af
en wint de Grote Fokkers-prijs van 1963.

Boven: Grote Fokkers-prijs 1963: Z the Saint en Nol Heskes op weg
naar de huldiging. Eigenaar Cees van Wegen bedankt zijn paard.


Boven: Z the Saint (rechts met Nol Heskes) zegeviert fraai in de Volt-prijs,
op 9-10-1963, voor Wanda, Zingaro (niet zichtbaar) en
Yellowbird van Miramus (kol).


Boven: Z the Saint (nr.9 met Nol Heskes) verslaat nipt Derbywinnaar
Axkit Hollandia (M. Vergay) na een hevig duel in de 1e serie van het
Midzomer Criterium 1964.


Boven: Z the Saint wint afgetekend voor Derbywinnares Zippora
de Parelvissers-prijs, 5-8-1964.


import

Boven: Jour de Java zegeviert voor Walter Hollandia (nr.6) en
Z the Saint (aan de reling) in de Kesteren-prijs d.d. 4-4-1965.


Boven: Z the Saint (nr.8) wint in extremis de Wormer-prijs, op 30-4-1965,
voor Lively Rodney (nr.7), Jour de Java (nr.12), Quicksilver S (daarnaast)
en Attila (aan de binnenkant). Mereveld.


Boven: Z the Saint blijft Quicksilver S (nr.9) de baas in de Nederlandse
Spoorwegen-prijs, 16-5-1965. Winston Spencer pakt de 3e prijs.
Quick had natuurlijk weer meters moeten geven bij de bandenstart.


Boven: Z The Saint (A. Heskes) tijdens de warming up voor zijn start
in de Gouden Zweep 1965, waarin hij eervol 2e zal worden.


GoudenZweep

Boven: Bij het uitkomen van de laatste bocht in de Gouden Zweep 1965
op Duindigt heeft Quicksilver met Wagenaar senior al ruim de leiding,
voor Anastasia Hanover, die 6e zou worden. Z the Saint is het derde
paard aan de reling achter Anastia, met kap en blinker.
Hij zal in deze koers tweede worden. Een knappe prestatie,
met 1.200 gulden gehonoreerd.


Boven: Zilo (Harry Pools) triomfeert in de Grote Benelux-prijs 1966,
dan v.l.n.r. Z The Saint (2e), Zsa Zsa du Commerce, Xuthus T
en Alice v Hagheweyde (3e).

Appie

Boven: Ype Tel met Z the Saint, het fokproduct van zijn ooms,
de gebroeders Ruben.

Lees alles over die ooms in het verhaal dat Ype Tel vertelde
over zijn familie: Click hier




  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame